Hvilken varmepumpe skal jeg vælge?

Er varmepumpen for stor eller for lille til mit hus?

Og svaret er enkelt, ingen varmepumpe kan blive for stor – kun for lille, når det gælder luf-luft varmepumper! Og endelig: Vær meget mere opmærksom på udnyttelsesgraden (SCOP) – det er her guldet er gemt.

Men lad os uddybe nærmere nedenfor – og nederst i denne artikel finder du svaret på hvorfor du skal lægge mest vægt på SCOP-værdien.

1.
Nogle forhandlere opgiver kvadratmeter størrelser en varmepumpe kan dække. Hvilket er uholdbart, og som ofte kan vildlede mere end det kan vejlede.

Hvis man vil opgive en størrelse rum, en varmepumpe kan dække, skal det være ud fra en standard situation, og denne standard findes ikke.
Der er en mængde variabler som kan påvirke hvor stort et rum en varmepumpe kan dække. Så som:

  • Isolering
  • Opbygning af vægge
  • Mængden af vinduer
  • Højde til loftet
  • Hvor placeres varmepumpens indedel
  • Placering af møbler i rummet
  • o.s.v.

2.
Alle vore varmepumper er inverter styret, hvilket betyder at er varmepumpen for stor, yder den bare noget mindre, og bruger mindre strøm. Du kan således ikke vælge for stor en varmepumpe.

3.
Du kan vælge for lille varmepumpe, og kommer rummet du opsætter varmepumpen i, over 100m2, skal du overveje endnu en varmepumpe.
Vi sælger dig gerne 2 varmepumper, men overvej en til at starte med – vi kan altid installere endnu en, om nødvendigt.

4.
Husk at udgangspunktet er at varmepumpen skal sidde der hvor den dækker huset bedst – hvilket som oftest vil være i stuen, alrummet, køkkenet eller kombinationen af disse.

5.
Har du et hus i flere etager, bør du som udgangspunkt have en varmepumpe på hver etage. Trappe skakter, kan lede nogen varme op, men sjældent nok.

Og så var der det med SCOP-værdien…
SCOP-værdien fortæller hvor godt varmepumpen udnytter den energi du tilfører varmepumpen. Jo højere tal, jo bedre. En værdi på 4 fortæller at 1 Watt el tilført giver 4 Watt i varme. Værdien 5 giver 5 Watt varme igen, altså 25% bedre.
Det er denne SCOP-værdi du overvejende betaler for når du vælger en varmepumpe i den dyrere ende. Men det er også lige præcist værd at betale for, da det er her du kan spare rigtig mange penge, i den daglige drift, de næste mange år. Køber du en af de dyrere varmepumpe, får du også lidt mere effekt, men SCOP-værdien er det du skal lægge vægt på.

Denne artikel er rettet mod valg af luft/luft varmepumper.

Se alle luft til luft varmepumper

Se alle luft til vand varmepumper 

Se Panasonic varmepumper

Gå til produktet