match dag medicinsk skole http://1apotekonline.com/ tabletter med tastatur dock

Luft til vand 

Luft til vand

Luft til vand varmepumper

Varmepumper er overordnet set en relativt ny teknologi, hvor det er muligt at udvinde billig energi fra naturen på en CO2-venlig måde. Der findes flere forskellige typer af varmepumper, og en af dem er luft til vand varmepumpen, der trækker energien ud af luften udendørs, og omsætter den til varmt vand til indendørs brug.
Klik her for at læse mere om luft-vandvarmepumper nederst på siden

Virkemåden ved luft til vand varmepumper

En luft til vand varmepumpe er typisk opbygget med hhv. en udendørs del og en indendørs del. Størrelsen på udendørsdelen kan variere, men består typisk af et anlæg på f.eks. 1 x 1 x ½ meter, som via en ventilator trækker frisk luft ind og udvinder varmeenergien fra luften. Varmen ledes via rør ind i huset, hvor den bruges til opvarmning af vandet i husets varmtvandsbeholder. Herfra kan vandet så bruges på traditionel vis, f.eks. til bad og opvarmning af huset via gulvvarme eller radiatorer.

Det er vigtigt at forstå at uanset temperaturen i luften, vil der altid kunne trækkes energi ud af luften. Man kan således stadig opvarme helt ned til minus 25 grader.

Varmepumper sparer energi

En luft til vand varmepumpe bruger en vis mængde el til drift, men det smarte er, at den i runde tal generer helt op til 5 gange så meget energi, som man putter ind i den. Det vil med andre ord sige, at 80% af den resulterende energi i princippet er ganske gratis – den er udvundet fra luften, og er produceret uden omkostninger og forurening.

Energibesparelsen tjener investeringen hjem

Energibesparelsen med en luft til vand varmepumpe afhænger naturligvis af, hvilken energiforsyning man erstatter. Hvis der f.eks. i forvejen er installeret et olie- eller gasfyr, er der mange penge at spare. Hvis man i stedet for at købe nyt fyr vælger at installere en varmepumpe af denne type, vil investeringen for en gennemsnitsfamilie typisk tjene sig hjem på 3-5 år. Herefter er der billig varme i mange år frem, for et anlæg af denne type har en gennemsnitlig levetid på hele 20 år.


En luft til vand varmepumpe er simpel at installere

En af de store fordele ved disse varmepumper er, at de er forholdsvis lette at installere og at de næsten ikke fylder noget. Jorden skal ikke graves op, og rørføringen ind til huset består blot af et par enkelte slanger. En professionel installatør kan derfor typisk foretage en komplet installation på en dags tid. Det er med til at holde investeringsprisen nede, og holder også generne på et minimum for husets beboere.

Placering og vedligehold af varmepumpen

En luft til vand varmepumpe passer stort set sig selv, og der er minimalt vedligehold. Den udvendige ventilator er naturligvis hørbar under belastning, men typisk svarer lydniveauet til lyden fra en moderne opvaske maskine. Det vil dog altid være en god ide at undgå at placere den udendørs enhed op ad soveværelsesvinduer, specielt hvis man sover med åbne vinduer.
Sammenlign 0