Der er mange penge at spare med en varmepumpe….
Grafikken taler sit tydelige sprog.
Grafikken ovenfor viser med alt tydelighed at varmepumper er fremtidens opvarmningsform, idet luft/vand og jordvarme er markant billigere end alle andre former for opvarmning.
Samlet set vurderer man, at luft/vand-varmepumper er den billigste opvarmningsform, idet etableringsomkostningerne til jordvarme ofte beløber sig til kr. 150.000 for en installation. Til sammenligning koster en typisk luft/vand installation 80-90.000 kr. Priserne er naturligvis inklusive varmepumpe.
Se alle luft til vand varmepumper
Samtidig er der stor forskel på hvilken type bolig man bor i, hvor godt boligen er isoleret og hvor meget man skruer op for varmen.
Bolius har lavet en beregning af varmeudgiften pr. år for et typisk parcelhus fra 1960’erne-1970’erne på 130 m2.
Priserne er 2020-priser og på grafikken kan man se, hvilke former for opvarmning der er billigst og dyrest i drift. Især varmepumper og træpillefyr, er billige. Den dyreste måde at opvarme sit hus på er med olie og elradiatorer.
Priserne er naturligvis vejledende, men skaber et meget godt overblik. For den enkelte husstand kan der være forskel på hvor meget man skruer op for varmen, eller hvor godt huset er isoleret samt størrelsen.
Men forholdet imellem at gå fra f.eks. olie og gas til varmepumpe vil forsat være den samme.
Der vil altid være en stor besparelse på at skifte til varmepumpe. Priserne inkluderer ikke afskrivning og anskaffelse.
Elvarmeafgiften 2020 og 2021
I nedenstående har vi efter bedste evne forsøgt, at give et overblik over effekten af den sænkede elvarmeafgift.
Vi har samlet informationen fra forskellige kilder på nettet. Kilderne finder du nederst i artiklen.
I ovenstående grafik viser kolonne 1 din elpris for alle kilowatt du bruger, uden varmepumpe – 89,2 øre/kWh i elvarmeafgift. Kolonne 2 viser din elpris med varmepumpe – 21 øre/kWh i elvarmeafgift over 4000 kWh. Og endelig viser kolonne 3, en 2021 situation med varmepumpe, hvor elvarmeafgiften er 0,8 øre/kWh på forbrug over 4000 kWh.
Det er vigtigt at holde sig for øje at den sænkede elvarmeafgift først slår igennem, ved forbrug over 4000 kWh, idet man igennem de sidste mange år fra energistyrelsen, har estimeret at de først 4000 kWh bruges til drift af andre el krævende installationer ( lys, ovn, opvaskemaskine, elektronik o.s.v.)
El handelsprisen afhænger at det elselskab du har valgt, det samme med distributionen. Kolonne 1, 2 og 3, er et eksempel med valg af samme selskab, i alle tre situationer. Momsen påvirkes af el prisen, distributions prisen og elvarmeafgiften.
Ovenstående er vejledende. Tag fat I dit elselskab hvis du ønsker mere eksakt viden om din husstands nuværende el pris.
Vi hjælper naturligvis også gerne på telefon 7628 4100.
Vi har bestræbt os på at lave en grafisk fremstilling som viser forholdet mellem en nu situation og et skifte til luft-vand varmepumpe, med hovedvægten lagt på, effekten af sænkningen af elvarmeafgiften. Vi har lavet afrundninger, hvilket dog ikke ændrer på selve billedet af hvor store besparelser man kan opnå.
Alt hvad du finder herover er et eksempel som kan varierer fra område og elselskab til elselskab.
Overvejer du at skifte til en luft-vand varmepumpe, anbefaler vi at du checker med dit nuværende el selskab, hvad din eksakte el-pris er og bliver.
Se alle varmepumper
Kilder:
https://www.bolius.dk/spar-flere-tusinde-kroner-faa-registreret-elvarme-og-varmepumpe-i-bbr-33730
https://energiwatch.dk/Energinyt/Energiselskaber/article12235114.ece
https://privat.orsted.dk/kundeservice/tilskud/reduceret-elafgift/
https://winddenmark.dk/nyheder/klimaaftale-sikrer-groen-omlaegning-elvarmeafgiftenhttps://www.bolius.dk/fra-oliefyr-til-naturgas-17604
https://ewii.com/privat/el/sammensaetning-af-elpris
Kilde: Bolius