√ VE & KMO-installatør
√ Forlænget garanti
√ 45.000 varmepumper monteret
√ PRO PARTNER
√ Trustpilot
Videoen viser opbygning af XL1000 og XL1000LD
Luftsolfangere er en god og effektiv mulighed for dig, som ønsker at udskifte fugtig og indelukket luft. Det kan være i hjemmet, i kælderen eller i sommerhuset med en mere tør, varmere og friskere luft.
Det kan være svært som sommerhusejer, at holde sit sommerhus helt fugtfrit i vinterperioderne, og dette kan have en negativ effekt. Sommerhuset kan blive et hjem for enten mug, dårlig lugt eller bliver jordslået. En luftsolfanger kan sørge for, at du ikke løber ind i disse problematikker.
Med en luftsolfanger får du hjælp til at holde dit hus tørt og frostfrit, idet luftsolfangeren blæser frisk luft udefra ind i huset. Luften bliver i luftsolfangerens absorber opvarmet ved hjælp af solenergi, så den er lun og tør.
En luftsolfanger er specielt velegnet til kolde rum uden basis opvarmning, da de let bliver fugtige, når de står uopvarmede i længere tid. Det kan være sommerhuse, kolonihaver, kældre, udestuer eller gæsteværelser og andre rum i boligen, som ikke benyttes meget, og hvor du dermed skruer ned for varmen for at spare på energien.
Det smarte ved en moderne luftsolfanger er at den alene kører ved solens hjælp, når det er høj solskin. Derved sikres du at der alene kommer varm luft ind i rummet, og du har ingen udgifter til driften. En moderne effektiv luftsolfanger kan (såfremt solen skinner maksimalt) indblæse luft der kan være op til 20-30o grader varmere ind luften uden for.
Alternativ til en luftsolfanger.
Foruden en luftsolfanger, tilbyder vi også et udvalg af varmepumper til både sommerhuse, kolonihaver, kældre, udestuer og meget mere.
En luftsolfanger sørger for at trække frisk luft udefra, og ind i solfangeren. Måden hvorpå dette gøres, er at luften bliver tilført gennem ventiler eller små huller. Når solen skinner på luftsolfangeren, bliver luften varmet op, og den soldrevne ventilator sørger for, at der bliver blæst tør og varm luft ind i huset, kælderen eller lignende.
I de regnfulde sommermåneder og i det kølige og fugtige vinterhalvår udnytter luftsolfangeren solens stråler til at sikre en løbende ventilation af rummet med en tør, forvarmet luft, der nedsætter luftfugtigheden.
Den varme luft, der blæses ind i rummet fra et rør på bagsiden af luftsolfangeren, presser fugtig luft ud af huset. Det resulterer i et bedre indeklima med mindre fugt og dermed også betydelig lavere risiko for svamp og råd.
Har du problemer med fugt i din kælder? Så kan en luftsolfanger hjælpe dig med, at reducere fugten i kælderen, så din kælder bliver ordentlig ventileret, men samtidig også bliver holdt tempereret.
En luftsolfanger er en god metode til at sørge for, at fugtproblemer og dårligt indeklima reduceres i din kælder eller bolig.
Du læste helt rigtigt - der er ingen driftsomkostninger ved at anvende en luftsolfanger. Luftsolfangeren fungerer ved ren solenergi, og dermed kan du spare på elregningen, hvis du f.eks. opvarmer og affugter din bolig eller sommerhus med el apparater. Det betyder samtidig, at du kan slå strømmen fra i vinterperioden i f.eks. sommerhuset, og samtidig sørge for godt indeklima.
Det er vigtigt at forstå at en luftsolfanger kører på alternativ energi, og derfor alene fungerer ved høj sol. I længere perioder uden sol om vinteren, skal man derfor have mulighed for primære varmekilder, for at undgå frostskader.
Den energi som tilføres den indblæste luft afleveres inden for i bygningen, hvorved luften udtørres. Når luften udtørres sænkes luftfugtigheden, hvilket gør at det bliver meget nemmere at opvarme rummet – udgiften til opvarmning kan således sænkes.
I sommermånederne er luftsolfangerens løbende ventilation med til at fjerne den stillestående luft og fugtige varme, der let opstår, når sommerhuset eller kolonihavehuset har stået tom i en periode. Dermed slipper feriehusgæsterne for at starte opholdet med at lufte ud og regulere temperaturen for at skabe et behageligt indeklima.
Om vinteren er luftsolfangeren en supplerende energikilde i både ferie- og helårsboliger. Ud over at modvirke fugtskader på hus og møbler gør luftsolfangeren også frostsikring af sommerhuset billigere. Hertil kommer, at en luftsolfanger er gratis i drift, da energien udelukkende kommer fra solens stråler.
I 1970'erne nægtede Organisationen for olieeksportlande (OPEC) at eksportere olie til store dele af verden. Embargoen skabteen energikrise afspejlet af oliemangel, lange køer på benzinstationer, højere priser og en global økonomisk recession, der varede i flere år. For at lindre presset med højere opvarmningsomkostninger på husholdningsbudgettet begyndte folk at eksperimentere med solenergi for at reducere omkostningerne.
Som et resultat af datidens højere brændstofpriser, forsyningsforstyrrelser og øget global konkurrence og en aftagende fyringsolieforsyninger, steg omkostningerne til opvarmning af boligen - endda ganske dramatisk - i 70'erne. Krisen i 70'erne skabte grobund for at tankerne om energi fra solen forsat lever idag.
At bygge et nyt, passivt sol opvarmet hus eller investere i en omfattende solenergi renovering af det eksisterende hjem, er muligvis ikke inden for de flestes budget. Men der er en relativt enkel og billig luftsolfanger, der giver dig mulighed for at bruge gratis solenergi til at supplere dit eksisterende varmesystem og reducere dit energiforbrug. Det er en luftsolfanger.
I denne artikel forklarer vi, hvad en luftsolfanger er, og hvordan du bedst kan udnytte den til at reducere dine varmeomkostninger.
Lad os først tale om, hvad det er, og hvad det ikke er. En luftsolfanger er et aktivt system i modsætning til et passivt system. Passive solsystemer er afhængige af varmeabsorberende strukturelle materialer og bygningsorientering, der drager fordel af sydlig eksponering. Aktive solsystemer bruger solcellepaneler til at indsamle solenergi og ventilatorer til at flytte energien til et andet sted. Det ses f.eks. i el producerende solcelle paneler.
En luftsolfanger er beregnet til at supplere dit eksisterende varmesystem, ikke udskift det. Den mest effektive måde at bruge en luftsolfanger på, er at installere den, hvor den kan blæse eller sprede varm luft direkte ind i et rum, der ser meget dagligt brug. Ud fra princippet om, at varm luft stiger op og kølig luft synker, trækker luftsolfanger varm luft ind i rummet udefra, derved sker der en cirkulation af luften i rummet, som igen skaber et bedre indeklima. Det er vigtigt at der i rummet er mulighed for at luften kan "trykkes" ud gennem luftkanaler.
Luftsolfangeren skal monteres på et sydvendt væg, hvor den får fuld sol eksponering, som ikke er hindret af træer, høje bygninger eller andre skygge dannende elementer. Nogle større systemer bruger absorbere, som består af materialer, der kan absorbere og holde varme i kortere eller længere tid.
En simpel luftsolfanger består af en flad, mørk metalabsorberplade indsat i en metalramme med glas over toppen. Jo hurtigere luften bevæger sig, jo varmere bliver det, så mere komplekse design bruger ru overflader eller kanaler for at mindske hastigheden af luften, når den cirkulerer gennem luftsolfanger.
Afhængig af systemets kompleksitet og kvalitet, varierer kommercielle luftsolfangere fra lige over 1000,-kr. til enkeltrums opvarmning til mange mange tusinde kroner for erhvervs løsninger.
Men husk, at en luftsolfanger er supplerende varmekilder; du har stadig brug for dit konventionelle varmesystem. Har du gas, olie eller el som hoved varme kilde, bør du overveje at skifte til luft-vand eller luft-luft varmpumpe. Det vil sænke dine udgifter til opvarmning, og bidrage til en reduceret CO2 udledning.
Installationen af en luftsolfanger vil for de fleste være nem, hvis man er gør-det-selv vant. Der skal laves et hul i muren eller træ væggen, hvor igennem røret fra luftsolfangeren føres.
Hvert hjem er forskelligt, og klimaforholdene spænder vidt fra sted til sted, så hvor megen energi og gennem luftning en luftsolfanger bidrager med afhænger af dit hus og hvor du bor. Hvis dit hus er dårligt isoleret, sparer installation af en luftsolfanger ikke meget energi; solopvarmet luft mister energien lige så hurtigt som traditionelt opvarmet luft. En luftsolfanger bidrager med luft energi både sommer og vinter, men det kræver at solen skinner.
Luftsolfangeren bruges både i helårs beboelser som i sommerhuse. Specielt i sommerhuse og koloni have huse kan de have stor indflydelse på indeklimaet, og den stille stående luft som der opstår i denne slags bygninger. De kører i solskin også selvom huset ikke er beboet. Det giver ejeren en oplevelse at en bedre luft når de ankommer til huset, efter at det i en periode har været lukket ned.
Hos Scanheat forhandler vi luftsolfangere i forskellige kategorier. Alle vores luftsolfangere er af høj kvalitet, og kan dække forskellige behov. Vi har helt sikkert også en luftsolfanger, som kan opfylde dine ønsker og behov, for at din bolig bliver holdt tørt og varmeluft ventileret.
Luftsolfangere er en god og effektiv mulighed for dig, som ønsker at reducere fugtig og indelukket luft i hjemmet, i kælderen eller i sommerhuset med en mere tør, varmere og friskere luft. Læs mere om luftsolfangere nederst på denne side.